De dood is onvermijdelijk een deel van het leven. Kinderen komen er hoe dan ook mee in aanraking. Met kinderen spreken over de dood lijkt misschien heel moeilijk, maar openheid, ook over moeilijke thema’s kan zeker helpend zijn. De belangrijkste boodschap is altijd dat emoties er altijd mogen zijn en dat eender welke emotie voelen oké is. Andere tips over praten met kinderen over gevoelens kan je hier vinden. Elke persoon gaat anders om met verlies en rouw en ook dat is een belangrijke boodschap om mee te geven aan kinderen. You do you en respect voor elkaar.
Het boek Kinderen helpen bij Verlies van Manu Keirse is een echte must read voor ouders en professionelen die met kinderen gaan spreken over verlies. En dan is dat ook groter dan “de dood” in het boek. Zo spreek Keirse ook over verlies bij het wisselen van school bijvoorbeeld.
Kinderboeken over de dood
Omdat boeken altijd een mooi opening zijn om (kring)gesprekken te openen met kinderen staan hier enkele prachtexemplaren op een rijtje. Als je een super belangrijke aanvulling hebt, mag je die zeker in de reacties zetten. Dat appreciëren we ten zeerste!
Het grote verdriet van Kikker Cas
Het vriendje van kikker Cas komt op een dag niet meer naar school. Het is allemaal zo vreemd. De stip waar zijn vriendje gaat staan in de rij blijft leeg, zijn stoel blijft leeg. Het vriendje van Cas heeft een ongeluk gehad en is dood. Met hulp van de volwassenen leert Cas dat zijn vriendje Ben altijd bij hem zal blijven, zolang hij hem niet vergeet. Het boekje is prachtig geïllustreerd en zeer mooi verwoord.
Meer informatie over Het grote verdriet van kikker Cas vind je hier.
Rikki en de Eekhoorn
Rikki vindt op de grond een eekhoorn als hij kastanjes aan het zoeken is. Er is iets vreemd met de eekhoorn. Hij lijkt wel te slapen. Een heel mooi ontroerend verhaal over dood en afscheid nemen.
Meer informatie over Rikki en de eekhoorn vind je hier.
Kikker en het vogeltje
Kikker en het vogeltje is een toegankelijk prentenboek om met jonge kinderen te spreken over de dood, verlies en rouw. Wat is dood?
Meer informatie over Kikker en het vogeltje kan je hier vinden.
Het einde van iemand
Dit boek werd geschreven door wetenschapsjournalist Floor Bal. Ze legt stapje voor stapje uit wat het nu wil zeggen “dood” zijn. Eerst leeft een lichaam en dan niet meer… Het boek is duidelijk, maar ook geruststellend voor kinderen. Eerlijkheid was ook één van de belangrijke elementen die Manu Keirse aanhaalt in zijn boek om naar kinderen toe te communiceren over de dood.
Meer informatie over het boek “Het einde van iemand”.
Vogel is dood
Knap hoe deze schrijvers van zo een serieus thema een grappig en luchtig boek weten te maken. Er wordt een openheid gecreëerd om op je eigen manier te spreken over de dood.
“Vogel is dood. Gisteren leefde hij nog. Sommige andere vogels moeten een beetje huilen, en dat mag best. Samen huilen is fijn. Dan is het tijd voor de begrafenis. Al zijn vrienden en zelfs de vogels die hem niet zo graag mochten helpen mee. Ze graven een gat. Ze zeggen mooie woorden. Ze missen hem heel erg, en huilen nog wat meer. En daarna? Dan is er thee met wormen. Of met cake, als je geen wormen lust.”
Meer informatie over het boek “Vogel is dood”
Papa draak wordt nooit meer beter
Super mooi en ontroerend boek over ziek zijn en weten dat je paap niet meer beter wordt. Ook dit boek heeft ondanks het zware thema wel ruimte voor humor en het barst van kleur.
Meer informatie over “Papa draak wordt nooit meer beter.”
Doodgewoon
De dood is doodgewoon. Erover praten soms nog niet. Toch kan praten over de dood helpend zijn. Dit boek staat boordevol mooie gedichten rond het thema. Het is aangeraden vanaf een leeftijd van 8 jaar. In dit boek worden ook verschillende culturen en hun manier van kijken naar de dood naar voren gebracht.
Meer informatie over het boek “doodgewoon” kan je hier vinden.
Pinnen voor later?