Het spel van Vos en Haas

Vos en Haas zijn al jaren bekende personages uit de gelijknamige boeken van schrijfster Sylvia Van den Heede. De boeken mochten al heel wat prijzen op hun lijstje zetten. Recent werd er ook een spel toegevoegd aan de productlijn van Vos en Haas. Het coöperatief spel van Vos en Haas – red het ei. Kinderen gaan in het spel in team samenspelen om Jak te verslaan.

Opzet van het spel:

Vos en Haas drinken thee in de tuin.
Plots horen ze een kreet om hulp. Het is een vogel.
Ze is haar ei kwijt. En de boef Jak sluipt rond in het bos!
Hij heeft vast een heel gemeen plan…
Help Vos en Haas en hun vrienden om het ei in het nest te leggen voordat Jak het vindt.

Volg het goede spoor, vind het juiste nest en geef het ei aan zijn mama.
Maar schiet op! Jullie moeten samen sneller zijn dan Jak. 

Inhoud van het spel Vos en Haas:

  • 5 personagekaarten
  • 12 zoekkaarten (3 sporenkaarten, 3 nestkaarten, 3 eikaarten, 3 vogelkaarten
  • 3 winkelkaarten
  • 42 plaatskaarten (14 voor zowel de lucht, op de vlakte als in het bos.)
  • Een dobbelsteen
  • 1 Jak pion
  • 5 knikkerkaartjes
  • 1 een spelbord

Hoe spelen we het spel?

Het spel van Vos en Haas is een samenspel (coöperatief spel). Het is de bedoeling dat alles spelers samenwerken om jak te verslaan.
In de lucht, op de vlakte en in het bos (de plaatskaartjes) zitten sporen, eieren, vogels en nesten verstopt. Maar niet alleen dat. Ook Jak loopt er rond en er zit een uil tussen de kaartjes. Ook eikels zitten hier en daar verstopt tussen de kaartjes.
Het is de bedoeling om de juiste mamavogel, het juiste ei, de juiste sporen en het juiste nest te vinden, voordat Jak bij het ei komt.

Jak gaat plaatsjes vooruit als je een Jakkaartje draait in het speelveld of als je Jak dobbelt.

Het is dus heel belangrijk dat kinderen goed gaat onthouden waar Jak en Uil verstopt zitten om zo weinig mogelijk kans te hebben dat Jak eerder bij het ei geraakt dan hen.

Voordelen winnen

Met eikels kan je in Rob’s winkeltje ook een aantal voordelen kopen. Met de knikkers kan je bijvoorbeeld ‘gevaarlijke kaarten’ markeren op de plaatskaartjes. Het is bijvoorbeeld verstandig op Jak en Uil te markeren.
De verrekijker geeft ook een voordeel. Je kan er namelijk een plaatskaartje op voorhand bekijken. Je kan er dan eventueel voor kiezen om een ander kaartje te draaien.
De zaklamp geeft ook een enorm voordeel. De speler die de zaklamp heeft hoeft zijn kaartjes niet meer terug om te draaien. Ze blijven dus open liggen, wat ook handig is voor de andere spelers.

Voordelen van coöperatieve spellen

Samen spelen heeft natuurlijk een aantal voordelen! Kinderen die niet zo goed tegen hun verlies kunnen, kunnen soms net door die spellen te gaan spelen het plezier van gezelschapsspellen inzien.

Coöperatieve spellen geven een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Kinderen leren samenwerken naar een groter gemeenschappelijk doel.

Soms heeft het even een klik nodig bij kinderen om in te zien dat ze, bijvoorbeeld zoals in dit spel van Vos en Haas, echt samen aan het spelen zijn. Het maakt niet uit wie de zaklamp of de knikkers als voordeel heeft, want het is een voordeel voor de hele groep ten opzichte van Jak.

Onze mening over “Het spel van Vos en Haas – Red het ei!”

De kinderen vonden het allemaal fijn om te spelen. Ook de oudste van 10 speelde nog enthousiast mee. De leeftijd op de doos zegt vanaf vier jaar. Voor cognitief sterke kinderen kan dit echter zelfs al eerder worden ingezet.
De spelregels zijn duidelijk en vrij simpel. Toch zit er heel wat in het spel verwerkt: het samenspelen, het onthouden, tactisch spelen…
Wij vinden het spel een mooie aanvulling voor onze spelletjeskast!

Het spel van vos en haas kopen?

Pinnen voor later:

Het Spel van Vos en Haas

Dit spel is een recensie exemplaar dat ter beschikking werd gesteld door de uitgeverij. 

2 thoughts on “Het spel van Vos en Haas – Red het ei

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.