Mindset boeken voor kinderen

Mindset lijkt misschien wel een modewoord tegenwoordig. Veel scholen zijn ermee bezig en dat is niet voor niets! Een groeimindset (Dweck 1999) zorgt ervoor dat kinderen durven fouten maken, dat ze durven falen omdat ze het als groeikans zien. Fouten zijn leermomenten, het is groeien en leren. Ik verzamelde een aantal van de leukste mindset boeken voor kinderen in een lijstje. Aan jou om te kiezen welke de beste zijn om voor te lezen voor jouw kinderen thuis of in de klas.

Mindset boeken voor kinderen

De Stip

De stip

Floor kan helemaal niet tekenen! Ok├ę, een stip, dat kan ze wel. Maar een stip is ook maar een stip…. Of toch niet? De stip is een super tof boek uit het Engels vertaald.
Elk jaar is er ook een internationale Stip-dag. Veel scholen in Amerika doen daaraan mee en werken dan rond het boekje in de klas. Deze dag is elk jaar in september. Meer informatie kan je vinden op de website van “international Dot day”.

De leeuw in de muis

Een kleine muis vond zichzelf maar niets. Hij had toch maar een onopvallend bestaan. De leeuw daarentegen, dat was nu eens een stoer beest. Iedereen had ontzag voor hem. De muis ziet de leeuw brullen en denkt: “Dat is het, dat moet ik ook leren!”
De muis raapt al zijn moed bij elkaar en gaat naar de leeuw. En dan gebeurt er iets onverwacht waardoor de muist leert dat iedereen bang en en dapper kan zijn.

Het boek De leeuw in de muis is volledig in rijm geschreven. Ik hou daar wel van!

De leeuw in de muis: mindset voor kinderen

Het meisje dat nooit fouten maakte

Het meisje dat nooit fouten maakte.

Als je nooit fouten maakt en er loopt dan ineens bijna wel iets fout, dan voel je jezelf ineens een beetje onzeker. Je durft ineens niet meer zo goed. Je denkt jezelf kwijt te raken als je zal falen! In dit boek maakt het hoofdpersonage een mindset shift mee. Het is zeer geschikt voor kinderen die faalangst hebben.

Een uitgebreid review over dit boek kan je hier lezen. 

Het meisje dat doet wat ze niet durft

Demi is avontuurlijk en stoer! Ze durft alles… of toch bijna. Want dan bedenken haar vrienden een spel waarin ze in een boom klimmen. En dat is voor Demi een hele uitdaging. ‘Het meisje dat doet wat ze niet durft’ past heel goed bij het boek ‘Het meisje dat nooit fouten maakte.’

Het meisje dat doet wat ze niet durft.

Je fantastische Elastische Brein

Als je leert hoe je brein leert, dan ga je ook inzien dat je altijd bij kan leren en dat je hersenen kunnen worden getraind. Je kan je hersenen gewoon laten groeien. Hoe cool is dat?! Je fantastische elastische brein geef kinderen inzicht in de werking van je brein op een hele toegankelijke manier.

Je fantastische elastische brein

Andere leuke boekjes over de werking van het brein kan je hier vinden in een lijstje.

Joris puzzelt een dino

Dit boek gaat over superkampioen Joris. Hij is super slim en kan alles super goed. Maar dan loopt er toch eens iets mis… Krijgt Joris dit opgelost? Is hij echt superkampioen in alles? Lees het verhaal van Joris puzzelt een dino en je zal zien dat ook superkampioenen ooit grandioos de mist in gaan.

Joris puzzelt een dino - mindset boek

De wedstrijd van Schildpad en Haas

Bij dit boek moest ik meteen aan het volgende zinnetje denken: “Hard werken verslaat talent als talent niet hard werkt!” Want je kan wel weten dat je de snelste bent, als je niet geconcentreerd bent en misschien wel een tikkeltje arrogant, dan kan het toch wel eens verliezen! ­čśë
Deze kan ook worden gelinkt aan doelgericht doorzettingsvermogen bij executieve functies.

De wedstijd van schildpad en haas - mindset boek voor kinderen

Pinguïn wil vliegen

Als de kleine pingu├»n uit zijn ei komt, ziet hij vogels vliegen en hij weet meteen: “Dat wil ik ook!” Maar pingu├»ns kunnen niet vliegen? Of is dat maar een kwestie van omdenken?
Dit boek over de pinguïn op zoek naar zichzelf is prachtig!

pinguïn wil vliegen

Laat maar los Koala

Koala durft niet los te laten. Het is zo lekker veilig,  hoog in zijn boom. Maar op een keer wordt het op zijn veilige tak toch heel erg gevaarlijk en moet hij wel loslaten. En dan ontdekt hij dat nieuwe dingen super leuk kunnen zijn!

Laat maar los koala - over nieuwe dingen proberen.

Een ober van niks

Een ober van niks.

Er was eens een ober die alles uit zijn handen liet vallen. Hij wilde zo graag een goede ober zijn, maar hoe hij ook zijn best deed, alles ging steeds weer verkeerd. Zal de ober ontdekken dat hij ook ergens goed in is?
Dit boek past ook heel leuk bij het thema restaurant of voeding.

Pauline probeert opnieuw

Pauline probeert opnieuw

Een heel mooi boek dat kinderen zal inspireren om niet op te geven als het even moeilijk wordt. In het boek komt ook een lieveheersbeestje voor dat op zijn rug ligt en toch blijft proberen om zich om te draaien. Een heel mooi beeld om “doorzetten” weer te geven.

Coco kan het

Coco kan het

Coco zie alle andere kleine vogels uit het nest vliegen, maar hij vindt het wel heel gezellig bij zijn mama. Hij denkt na over alles wat er fout kan gaan. Als hij valt zou hij zich toch wel heel erg pijn kunnen doen? Durft Coco toch uit te vliegen in Coco kan het?

Oerang-oetan is bang

Oerang-oetan vindt zichzelf maar een bange kwezel. Hij durft zelfs niet te slapen. Maar soms leer je jezelf pas kennen als er vrienden zijn die hulp nodig hebben. Soms denk je toch wel een beetje verkeerd over jezelf!

Dit boek is/was te koop bij Ikea. 

Jij kan dit ├ęcht – Matthew Syed

Jij kan dit (echt) - krijg meer zelfvertrouwen

Voor de iets oudere kinderen is het boek van Matthew Syed echt een aanrader. Op een heel toegankelijke manier loodst de schrijver je door de mindset theorie van Carol Dweck.
Het boek geeft inzicht in hoe keuzes en beslissingen het verschil kunnen maken op lange termijn.

Lees ook: Recensie ‘Jij kan dit ├ęcht’ van Matthew Syed

De leukste mindset boeken in het Engels

Er zijn helaas nog altijd een aantal prachtige boeken over mindset die hun vertaling naar het Nederlands nog niet hebben gevonden! Maar ik geef ze toch graag even mee:

The beautiful oops

Ish

The most magnificent Thing

Aanvullingen zijn welkom!

Dit lijstje met de leukste mindset boeken is denk ik nooit af. Laat me zeker in de reacties weten welke boeken er volgens jou nog in de lijstje passen. Dan ga ik er eens naar op zoek en dan kan ik aanvullen!

Een ander tof lijstje zijn onze allerleukste AVI boekjes. 

Een veilige omgeving om fouten te durven maken is ook erg belangrijk. Daar kan je hier meer over lezen.

Mindset boeken voor kinderen pinnen voor later

3 thoughts on “Mindset boeken voor kinderen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.