Het is niet altijd simpel voor kinderen en tieners om onder woorden te brengen wat ze precies voelen. Toch is het erg belangrijk om het gesprek met hen aan te gaan. Zo krijgen ze het gevoel dat ze met alles bij jou als ouder of leraar terecht kunnen en zo kun je hen ook helpen.
We zetten enkele boeken en tools op een rij die je kunnen helpen om het gesprek te openen of te sturen.
Wat Viktor voelt
Je start al op peuterleeftijd met het benoemen van basisemoties zoals bang, boos, verdrietig en blij. Als de kindjes kleuter zijn, bestaan er heel wat boekjes om over gevoelens te lezen.
De “Wat Viktor voelt” boekjes zijn al snel bruikbaar om ook meer inzicht te krijgen in hoe die gevoelens tot stand komen en hoe kinderen terug rustig kunnen worden.
Het kleurenmonster
Scholen werken soms met “het kleurenmonster” een coöperatief spel waarbij kinderen spelenderwijs leren om over hun gevoelens te praten.
Er bestaan ook heel wat leuke boekjes van het kleurenmonster ondertussen:
- Het kleurenmonster – over van alles door elkaar voelen en daar je weg in zoeken.
- Het kleurenmonster gaat naar school – over alle gevoelens die komen kijken bij een eerste schooldag (of nieuwe school).
Een box vol emoties
Voor de iets oudere kinderen bestaat de “box vol emoties“. Een set prachtige gesprekskaarten. Ik gebruik deze set zelf in mijn praktijk en op mijn school bij tieners.
Er zitten heel wat verschillende emoties in de doos. Op de kaarten staan ook altijd vragen die het gesprek over gevoelens verder op gang kunnen helpen. Op de achterkant staat nog wat extra informatie zoals bijvoorbeeld (zie afbeelding) – “Soms heb je de eigenschappen die je ergeren zelf ook.”
Het is ook helpend om te bespreken wat de triggers zijn voor bepaalde emoties, want zo kunnen ze leren op tijd op de rem te trappen, voor de emmer overloopt.
Nog wat boekentips:
Een boek vol gevoelens en één goudvis.
Een leuk boekje met toffe opdrachten en tips die je kan gebruiken.
Daantje vulkaantje – Het emotieboek
Een boekje waarbij ook een werkboekje te koop is bij Mandy Langbroek die het schreef.
Heb jij nog een super tip die zou moeten worden aangevuld bij dit artikel?
Laat het me zeker weten in de reacties.
2 thoughts on “Praten over gevoelens met kinderen en tieners”