tekenen in een raster

Je zal voor- en tegenstanders vinden van het leren tekenen door het gebruik van een raster. Het gebruik van een raster heeft best een aantal voordelen.
Tegenstanders zullen zeggen dat de creativiteit hier geen plaats heeft en dat klopt. Het is dus zeker geen oefening die je alle weken aan kinderen gaat geven. Maar toch heeft het ook voordelen om te oefenen met rastertekenen. We zetten hier een aantal voordelen op een rij en geven jullie een gratis download met rasteroefeningen voor kinderen mee.

Kinderen leren beter kijken

Tekenen is vooral ook ‘leren kijken’ naar dingen voor je ze op een tweedimensionaal plaatst. Waar lopen lijnen naartoe? Welke richting volgen ze en waar staan ze in verhouding tot andere dingen op je blad? Een raster helpt kinderen om te leren kijken naar al deze zaken als richting en witruimte tussen bepaalde punten van een tekening.

Ze leren rekening houden met de verhoudingen

Verhoudingen zijn bij het leren tekenen ontzettend belangrijk. Een raster helpt ook om dit beter te leren inschatten. Je ziet hoeveel vakjes er tussen twee onderdelen zit of hoe ver je nog van de rand blijft.

Een raster kan ook gebruikt worden om een tekening te vergroten

Dit wordt nog steeds toegepast in tekenacademies. Je legt een raster over een foto, tekent een groter raster op je blad en hop, je kan op een heel eenvoudige manier een foto vergroten (of verkleinen). Dit geeft dus ook weer dat die verhoudingen zien kan worden geoefend met een raster.

De techniek van een raster gebruiken zie je ook terug in bepaalde boeken om te leren tekenen:

Het helpt de ontwikkeling van de losse hand

Oefenen met tekenen, zorgt er ook voor dat je pols losser komt en dat je gaat oefenen met de losse hand te tekenen. Hier telt dus ook: Oefening baart kunst. Of je nu oefent zonder raster of met, dat doet er eigenlijk niet toe. Als een kind tekent, traint het de spieren van de vingers, hand en pols.

Oog-hand coördinatie wordt geoefend

Omdat een kind goed moet kijken naar het voorbeeld en dan de hand moet gaan aansturen, is tekenen in een raster ook een goede oefening op oog-hand coördinatie.

Tekenen met een raster – gratis downloads.

We maakten een gratis download om kinderen in verschillende moeilijkheidsgraden te laten oefenen met het leren tekenen in een raster.

teenslippers in een raster
Vliegtuig in een raster
Blad1
Dino in een raster 
Skateboard in een raster
Blad 2
Bloem tekenen in een raster
Blad 3

Wil jij deze en al onze volgende gratis downloads ontvangen in je mailbox? Laat dan je e-mail adres achter via onderstaande kniop en krijg de ’tekenen in een raster’ oefeningen toegestuurd. Wil je enkel deze, schrijf dan heel snel terug uit na het ontvangen van je eerste mail. Al de volgende gratis downloads die we ontwikkelen worden sowieso naar ons e-mail bestand gestuurd, zodat je niet telkens opnieuw moet inschrijven.

One thought on “Leren tekenen met een raster – downloads

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.