Dit ben ik - kennismakingsopdrachten

In het begin van het schooljaar steken leraren heel wat tijd en moeite in het vormen van een klasgroep. De gouden weken zijn essentieel om een goede start te maken met een nieuwe klas, zelfs al is de groep dezelfde gebleven als het jaar ervoor. We delen vandaag een aantal kennismakingsopdrachten die gebruikt kunnen worden tijden die eerste weken van het nieuwe schooljaar. Onderaan dit artikel kan je onze voorbeelden downloaden om er zelf mee aan de slag te gaan.
Deze kennismakingsopdrachten kunnen ook gebruikt worden als er een nieuw kindje in de klas komt of bij een hobbyclub of jeugdvereniging. Persoonlijk vind ik dit ook tof om geregeld thuis als mama aan mijn kinderen te geven en ze dan te verzamelen… voor later.

Dit ben ik – Vlagje om uit te knippen

Op dit vlagje kunnen kinderen een zelfportretje tekenen in de zeshoek die rechts staat. Verder vullen ze aan met hun leeftijd, verjaardag, favoriete kleur, lievelingseten, favoriete sport, leukste game, leukste emoticon en hun mooiste film.
Laat de vlagjes uitknippen en hang ze op aan een touw en je hebt een vlaggenlijn. Ze kunnen natuurlijk ook gewoon tegen de muur of als klasgenotenboekje gebruikt worden.

Kennismakingsblad met lego minifig

Met deze kennismakingsfiche kunnen kinderen een eigen lego figuurtje tekenen. Hun naam, leeftijd en verjaardag kunnen worden ingevuld, maar ook hun leukste boek, leukste TV programma, hun favoriete kleur, hun lievelingseten, hun favoriete sport en hun mooiste reis.

Wil je een hele tekenopdracht rond die minifig van Lego uitwerken, dan kan je hier inspiratie vinden voor een les beeld rond dit figuurtje.

Kennismakingsblad 3

Dit voorbeeld heeft niets bijzonders zoals de vorm van een vlagje of de lego minifig, maar hij is toch leuk – al zeg ik het zelf:

Op dit blaadje kiezen kinderen een figuurtje uit waar ze een gezichtje in gaan tekenen en dat ze inkleuren. Ze vullen aan met hun leeftijd, hun favoriete boek, hun favoriete kleuren en dromen, het lekkerste ijsje, de namen van hun huisdieren en het lekkerste eten.

Ei over mij

Een andere kennismakingsopdracht die ook in dit lijstje past is de “ei over mij” opdracht. Deze kan je hier vinden.

Collega’s die ook voorbeeldjes maakten:

Onze voorbeelden downloaden?

One thought on “Kennismakingsopdrachten begin schooljaar

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.