Gevoelens zijn niet altijd gemakkelijk om mee te leren omgaan! Niet voor kinderen (en ook soms niet voor volwassenen!)
Emotieregulatie is één van de executieve functies, de regelfuncties in ons brein. Het stukje hersenen waar executieve functies zitten, is het laatste dat helemaal af is. We zijn dan 25-30 jaar oud.
Van onze kinderen dus verwachten dat ze dat al allemaal kunnen is de lat te hoog leggen, want hun brein is er gewoonweg nog niet klaar voor. We kunnen wél helpen om emotieregulatie te trainen en kinderen tools geven om met die gevoelens om te leren gaan.
Het is belangrijk dat kleintjes gevoelens leren benoemen. Wat is dat, boos? Hoe voelt ‘verlegen’? En natuurlijk is oké om die gevoelens te hebben en erover te praten. Maar hoe doe je dat dan als ouder of als leerkracht, over die gevoelens beginnen? Wel, er is een héél mooie boekenreeks over gevoelens: ‘Wat Viktor voelt’ en we willen jullie er graag kennis mee laten maken.
Waarom is praten over gevoelens zo belangrijk?
Een kind leert op die manier dat het niet alleen is, dat er nog anderen zijn die ook die gevoelens hebben en dat het helemaal oké is. Als een kind ziet dat gevoelens aanvaard worden, zal het zich geaccepteerd voelen in zijn omgeving en zo ook een goede zelfwaarde ontwikkelen. Dit is echt niet te onderschatten.
En het is natuurlijk ook belangrijk dat een kind leert dat het over dingen kan praten met zijn ouders en leerkrachten. Als het ergens mee zit, kan het dan altijd naar zijn vertrouwenspersonen komen. Kinderen leren respectvol om te gaan met de gevoelens van anderen als ze die van zichzelf beter begrijpen.
Wie is Viktor
De kleine Viktor is een eenhoorn, een gewone, zoals alle andere die hij kent. Of ja, toch ook weer niet helemaal! Want Viktor heeft manen in de kleuren van de regenboog. Maar soms, worden die manen allemaal één kleur! En dat gebeurt als Viktor zich niet helemaal oké voelt! Als hij boos is worden zijn manen rood! Is hij verdrietig, dan herken je hem aan zijn blauwe kleur. Verlegen maakt hem paars en bang geeft hem een groene kleur. Al die gevoelens waar Vikor mee moet om leren gaan! Viktor kreeg dan een eigen boekenreeks om kinderen en hun ouders te helpen! Hoe cool is dat!
De boekenreeks – Wat Viktor voelt
In elk boekje maakt Viktor een avontuur mee waarin hij een bepaald gevoel krijgt en veranderen zijn manen van kleur. Als hij zich goed voelt zijn de manen een regenboog, maar als er een gevoel begint te spelen, veranderen zijn manen in een bepaalde kleur die in relatie staat met het gevoel dat hij heeft.
Viktor doet in elk boekje ook een ademhalingsoefening die hem helpt om zijn manen weer om te toveren tot een prachtige regenboog. Deze oefeningen worden heel visueel gemaakt met tekeningen. Een donderwolk die moet worden weggeblazen, een harnas dat hem komt beschermen, een tijgerpak dat hij aandoet en een tranenwolk die moet worden weggeblazen.
Welke boekjes zitten er in de reeks?
Ik verveel mij
Ik ben boos
Ik kan niet slapen
Ik heb spijt
Ik ben koppig
Ik ben bang
Ik ben verlegen
Ik ben verdrietig
Ik ben blij
Hier onder lichten we enkele boekjes wat verder uit:
Ik verveel mij
Viktor weet niet wat hij moet doen. Uiteindelijk slaagt hij erin de verveling te verslaan door met zijn fantasie en creativiteit aan de slag te gaan.
Ook in dit boekje zit een heel leuke ademhalingsoefening waarmee kinderen aan de slag kunnen. Telkens als Viktor zich nu verveelt, denkt hij aan hoe hij zijn fantasie moet inzetten om verveling te lijft te gaan.
De kleur van verveling is lichtgroen.
Ik kan niet slapen
Iets wat zeker en vast bij heel veel kinderen voorkomt is dat ze niet goed kunnen inslapen. Het boekje waar Viktor niet in slaap geraakt heeft ook weer een ademhalingsoefening waarmee zogezegd slaapstof over de verschillende lichaamsdelen van het kindje valt.
De emotiemeter van Viktor
De Standaard uitgeverij maakte ook een emotiemeter die past bij de boekjes. Als je er dus in hui hebt.
Heb je interesse in andere bruikbare boekjes en tools, ook voor oudere kinderen, dan kan je die vinden in dit artikel.
One thought on “Wat Viktor voelt – Kinderen leren omgaan met gevoelens.”