naar een groeigerichte leermentaliteit

“Naar een groeigerichte leermentaliteit” van Sandra van Aalderen is een waardevol en inspirerend boek dat leraren, mentoren, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals concrete handvatten biedt om een groeigerichte mindset in het onderwijs te bevorderen. Dit boek combineert zowel theoretische inzichten als praktische toepassingen. Het is een onmisbare gids voor iedereen die betrokken is bij onderwijs en schoolontwikkeling.

Ben je als ouder op zoek naar praktische tips rond mindset? Dan kan je dit artikel misschien lezen.

Structuur en Inhoud

Het boek is opgedeeld in drie overzichtelijke delen. Elk deel belicht een ander aspect van de leeromgeving: het individu, de klas en de school als geheel.

Deel 1: De Leerling

In het eerste deel richt Van Aalderen zich op de leerling zelf. Ze bespreekt hoe een groeigerichte leermentaliteit bij individuele leerlingen kan worden gestimuleerd. Hierbij wordt uitgebreid ingegaan op de rol van neuropsychologische processen en de invloed van overtuigingen op leergedrag. Van Aalderen baseert zich hierbij onder andere op de bekende mindsettheorie van Carol Dweck. Die theorie stelt dat het geloof in de mogelijkheid om intelligentie en vaardigheden te ontwikkelen essentieel is voor succes​.

Een van de belangrijkste boodschappen in dit deel is het belang van procesgerichte feedback. In plaats van leerlingen te prijzen om hun intelligentie of resultaten, moedigt dit boek aan om de nadruk te leggen op hun inzet, doorzettingsvermogen en het leerproces zelf. Dit helpt leerlingen om te zien dat hun vaardigheden niet vaststaan, maar door hard werken en leren kunnen verbeteren​.

Deel 2: De Klas

Het tweede deel van het boek verschuift de focus naar de klasomgeving. Hierin vinden leraren praktische tips om een groeigerichte leermentaliteit in hun lessen te integreren. Ze bespreekt onder andere het belang van een veilige leeromgeving. In zo’n omgeving worden fouten gezien als een essentieel onderdeel van het leerproces.

Van Aalderen biedt concrete strategieën om de motivatie van leerlingen te verhogen en hen te betrekken bij hun eigen leerproces. Dit omvat onder andere het gebruik van formatieve evaluatie. Toetsen dienen niet alleen dienen om kennis te meten, maar ook om het leerproces te ondersteunen. Daarnaast benadrukt ze het belang van samenwerkingsopdrachten en het stellen van uitdagende, maar haalbare doelen​​.

Deel 3: De School

In het derde deel breidt Van Aalderen haar visie uit naar het schoolniveau. Hier ligt de nadruk op het creëren van een schoolcultuur die een groeigerichte leermentaliteit ondersteunt. Dit deel is vooral relevant voor schoolleiders en andere onderwijsprofessionals die verantwoordelijk zijn voor het beleid op een school.

Van Aalderen onderstreept het belang van een gezamenlijke verantwoordelijkheid binnen het schoolteam. Ze moedigt aan om als team gezamenlijk doelen te stellen en een cultuur te creëren waarin iedereen zich inzet voor de ontwikkeling van zowel leerlingen als collega’s. Dit omvat onder andere het gebruik van professionele leergemeenschappen, waar docenten van en met elkaar kunnen leren​.

Praktische Toepassingen

Een van de sterkste punten van het boek is de combinatie van theorie en praktijk. Van Aalderen slaagt erin om complexe theoretische concepten op een toegankelijke manier uit te leggen. Ze vertaalt ze direct naar de dagelijkse praktijk van het onderwijs. Elk hoofdstuk bevat praktische tips, voorbeelden en oefeningen die docenten direct kunnen toepassen in hun eigen lessen​. En daar houden leraren van!

Deel 2 bevat bijvoorbeeld een stappenplan voor het geven van effectieve feedback. In deel 3 worden specifieke vragen en strategieën aangeboden om tijdens vergaderingen en evaluaties een groeigerichte mindset te bevorderen. Deze praktische benadering maakt het boek zeer bruikbaar voor onderwijsprofessionals die concrete veranderingen willen doorvoeren in hun eigen praktijk​​.

Conclusie “naar een groeigerichte leermentaliteit”

“Naar een groeigerichte leermentaliteit” van Sandra van Aalderen is een krachtig en inspirerend boek. Het levert een belangrijke bijdrage aan de huidige onderwijspraktijk. Het biedt een diepgaand inzicht in hoe een groeigerichte mindset bij leerlingen, docenten en hele schoolgemeenschappen kan worden bevorderd. Door een combinatie van theoretische inzichten en praktische toepassingen, is dit boek een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die streeft naar een meer motiverende en ontwikkelingsgerichte leeromgeving.

Van Aalderen’s benadering is zowel verfrissend als noodzakelijk in een tijd waarin het onderwijs steeds meer gericht is op het behalen van hoge cijfers en prestatienormen. Haar boek biedt een broodnodig alternatief dat focust op groei. Ontwikkeling en het plezier in leren, wat uiteindelijk leidt tot duurzamer en betekenisvoller onderwijs staan centraal​​.

Productgegevens van het boek:

Titel: Naar een groeigerichte leermentaliteit – Mindset in het voortgezet onderwijs
Auteur: Sandra van Aalderen
Aantal pagina’s: 2012
Uitgeverij: Bazalt
EAN: 9789461182722

Naar een groeigerichte leermentaliteit - Sandra van Aalderen.

One thought on “Naar een groeigerichte leermentaliteit

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.