Het spelletje Tic-Tac-Toe of drie op een rij kennen we allemaal. Dat spelletje is op een zeer eenvoudige manier om te bouwen tot een Think-Tac-Toe verrijkingsoefening.
Van Tic-tac-toe naar Think-Tac-Toe
De opdracht is simpel! Zorg dat je drie op een rij haalt in een raster met negen vakjes. Deze drie op een rij kunnen horizontaal, verticaal of diagonaal worden gemaakt. Dat is het spel Tic-Tac-Toe of drie op een rij.
Voor Think-Tac-Toe werkt dat dus niet anders. De kinderen krijgen een raster met 9 vakjes met verrijkende oefeningen erin. Ze moeten drie opdrachten daarvan afwerken, ze mogen kiezen welke, maar moeten er wel drie op een rij kiezen.
Eenmaal ze gekozen hebben, mogen ze ook niet meer wisselen. Ze moeten dus op voorhand goed nadenken over welke opdrachten ze al dan niet willen maken.
Slim opstellen
Je kan als opsteller natuurlijk wel zorgen dat er altijd één schrijfoefening in zit of net één opdracht waar een product (zoals een presentatie of een filmpje) uitkomt.
Kan het alleen voor verrijking?
Nee, deze manier om kinderen zelfstandig aan het werk te zetten kan uiteraard voor een volledige groep ook worden ingezet. Je kan punten of symbooltjes toekennen om er dan toch een niveauverschil in te brengen.
De sterke groep mag dan bijvoorbeeld enkele een rijtje kiezen waar minstens één sterretje instaat. Of je kent punten toe aan de vakjes en je geeft kinderen individueel een score die ze moeten halen.
Bloom
Voor diegenen die al wat bekend zijn met de Taxonomie van Bloom zullen een aantal soorten vragen zeker wel bekend voorkomen. Er staan vaak vragen in Think-Tac oefeningen die op de complexere niveaus van Bloom zitten.
Een voorbeeld:
Wil jij ook drie bruikbare Think Tac toe oefeningen uittesten?
Via onderstaande knop kan je er drie downloaden.
Eentje binnen het thema “de ruimte”, eentje rond “de nieuwe tijd” en eentje rond “octopussen en inktvissen”
One thought on “Think Tac Toe – Verrijkingsoefeningen – Voorbeelden”